Karlshamns Brukshundklubb KBK

Rallylydnad

Rallylydnad är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally betyder inte att det ska gå fort utan att ekipaget håller en vanlig takt. Det är delar ur både traditionell lydnad och från agility med en viss förändring t.ex. du går slalom tillsammans med hunden.

Banorna ser olika ut varje gång och ökar i svårighetsgrad allteftersom man tränar i högre klasser. Man börjar i nybörjarklass där hunden är kopplad hela tiden. I högre tävlingsklasser ska hunden ej var kopplad under tiden man går banan sen avancerar momenten och i stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Vi förare känner ökad kontakt med våra hundar genom rallylydnad. Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen, när man vill aktivera sin hund med enkla medel i trädgården eller på rundan.

Vilka hundar kan träna?

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är "pensionerade" i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren. Många väljer att kombinera rallylydnad med många andra grenar, man förbättrar samarbetet och glädjen. Hundar som tränats i freestyle eller agility har ofta god hjälp av att de är vana att samarbeta på båda sidorna om föraren.

Tävla i rallylydnad

Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar. Återigen det passar alla hundar gammal som ung, stor som liten.
Välkomna till Rallylydnad!